Tájékoztató az oktatási-nevelési támogatás digitalizációjáról

 Tájékoztató az oktatási-nevelési támogatás digitalizációjáról 

a romániai magyar tanítási nyelvű óvodákat, alap- és középiskolákat látogató gyermekek szülei részére 

A szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény alapján a Magyar Állam a Kárpát-medence külhoni területein magyar intézményt látogató diákok részére minden évben támogatást biztosít, évente megismételt kérelem alapján, a Szülőföldön Magyarul Program – oktatási-nevelési támogatás keretében. 

A Magyar Kormány döntése értelmében a támogatás összege 2023 óta diákonként évi bruttó 100.000 forint. 

A Program pénzügyi lebonyolítója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 2024-től a Program digitalizációjáért és kommunikációjáért a Rákóczi Szövetség felel. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségére (RMPSZ) továbbra is fontos szerep hárul a támogatási igények érvényességének vizsgálatában és a lebonyolítás koordinálásában. 

A Szülőföldön Magyarul Program – oktatási-nevelési támogatás minden olyan gyermeket, illetve diákot érint, aki Romániában magyar tanítási nyelvű óvodát, alap- vagy középiskolát látogat. Minden érintett jogosult arra, hogy éves rendszerességgel kérelmezze a támogatást. 

A Program felhívását 2024. április 3-án a Nemzetpolitikai Államtitkárság hirdeti meg, amely elérhető lesz a BGA Zrt. (www.bgazrt.hu) és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (www.szulofoldonmagyarul.ro) honlapjain, valamint a www.mipont.hu elektronikus felületen. 

Fontos változás! 2024. április 3. és május 3. között kizárólag elektronikusan nyújthatják be támogatási igényüket a szülők az oktatási-nevelési támogatásra vonatkozóan a www.mipont.hu felületen. 

Mit kell tudni a digitális kérelmek benyújtásáról? 

április 3. és május 3. között nyújthatja be kérelmét elektronikusan a www.mipont.hu felületen; 

a kérelmet kizárólag elektronikusan lehet benyújtani; 

a www.mipont.hu felület 2024. április 3-tól érhető el; 

az elektronikus felületen elhelyezett oktatóvideó és chatbot is segíti a kérelem benyújtását; 

az elektronikus felület egyszerűen kezelhető, az adatok kitöltését beépített automatizmusok, státuszüzenetek segítik; 

az elektronikus felület adatmezőit Ön és gyermeke adataival hivatalosan kell kitöltenie. 

az elektronikus felületen a kérelem benyújtásához az adataik megadását követően fel kell töltenie a felhívásban megjelölt dokumentumokat lefotózott vagy beszkennelt formában. Kérjük ügyeljen arra, hogy a dokumentumokat úgy fotózza, vagy szkennelje, hogy jól olvashatók legyenek! Ne csillogjon, ne takarja ki az adatokat, ne legyen homályos a kép és az egész dokumentum szerepeljen a képen; 

a kérelmet okostelefonról vagy számítógépről is be lehet nyújtani; 

a kérelem benyújtása átlagosan 10 percet vesz igénybe; 

a kérelem benyújtásához e-mail címre van szüksége. NAGYON FONTOS, hogy olyan e-mail címet adjon meg, amit használ, hiszen a regisztrációtól kezdve minden információ, legyen az a pályázat státusza, vagy a hiánypótlásról szóló üzenet, az itt megadott e-mail címre fog érkezni; 

amennyiben Ön rendelkezik e-mail címmel, de a regisztrációt és az elektronikus kérelem benyújtását illetően az oktatóvideó megtekintése után is bizonytalan, kérjen segítséget gyermeke intézményétől. 

amennyiben Ön nem rendelkezik e-mail címmel, a kérelme benyújtásában kérjen segítséget gyermeke intézményétől; 

a kérelem elektronikus benyújtását követően a rendszer automatikusan generál egy 1 oldalas adatlapot, amit ki kell nyomtatnia és alá kell írnia. A kinyomtatott és aláírt adatlapot át kell adnia gyermeke intézményében az óvodapedagógusnak vagy osztályfőnöknek, aki gondoskodik az óvoda/iskolalátogatási igazolás kiállításáról és azzal együtt továbbítja adatlapját az RMPSZ felé. Kérjük az elektronikus benyújtást követően 5 munkanapon belül gondoskodjon erről. Ha otthon vagy a munkahelyén nincs lehetősége kinyomtatni adatlapját, kérjen segítséget gyermeke intézményétől. 

a támogatási kérelem érvényességéhez szükség van a támogatásra jogosult gyermek óvoda/iskolalátogatási igazolására, amelyet gyermeke oktatási intézménye állít ki azt követően, hogy átvette Öntől gyermeke aláírt pályázati adatlapját. 

amennyiben több gyermeke van, akkor felhasználói fiókjában a támogatási igény benyújtását meg kell ismételni annyiszor, ahány jogosult gyermeke van, és mindegyikük adatlapját ki kell nyomtatnia, alá kell írnia és át kell adnia az adott gyermek óvodapedagógusának vagy osztályfőnökének, aki gondoskodik az óvoda/iskolalátogatási igazolás kiállításáról és azzal együtt továbbítja adatlapját az RMPSZ felé. 

az esetleges hiánypótlás kizárólag elektronikusan történik. Az erre vonatkozó üzenetet a regisztrált e-mail címére kapja; 

fokozottan ügyeljen a határidőkre, mert május 3. után a felület automatikusan lezár, ezt követően nem nyújtható be pályázat. Amennyiben hiánypótlás esetén nem tesz eleget a hiánypótlási felhívásban megjelölt határidőnek, a pályázata érvénytelen lesz; 

miután benyújtotta elektronikus kérelmét és átadta a kinyomtatott, az aláírt egy oldalas adatlapot gyermeke óvodapedagógusának vagy osztályfőnökének, rendszeresen ellenőrizze a megadott e-mail címére érkező leveleket annak érdekében, hogy ne mulassza el a kérelmével kapcsolatos további értesítéseket. Mindig ellenőrizze a spam/levélszemét mappát is. 

a www.mipont.hu felületre való belépéshez használt e-mail címét és jelszavát jegyezze meg, vagy írja fel olyan helyre, ahol biztonságosan meg tudja nézni, ha elfelejtené. Amíg gyermeke magyar intézményben tanul és jogosult a támogatásra, minden tanévben a most létrehozott felhasználói fiókjából kell benyújtania kérelmét. 

Meggyőződésünk, hogy a digitális átállással jelentősen lecsökken az adminisztráció és megszűnik a papír alapú kérelem. A szülők közvetlen tájékoztatást kapnak kérelmük státuszáról, a támogatás kifizetéséről és a támogatás céljáról. A www.mipont.hu felületen a szülőknek a szükséges adatokat és dokumentumokat csak egyszer kell kitölteni és feltölteni. A későbbi években a felhívás közzétételét követően az elektronikus kérelem a www.mipont.hu felületen – csak az esetleges adatváltozásokat kell módosítani – egy kattintással újra benyújtható. 

Az oktatási-nevelési támogatás digitalizációja egyszerűsíti a szülők, az intézmények és a támogatási kérelmek érvényességét ellenőrző Romániai Magyar Pedagógusok szövetsége (RMPSZ) munkáját is és naprakész információval látja el közvetlenül a szülőket. Meggyőződésünk, hogy a Magyar Állam gondoskodását jelentő támogatás segíteni tudja a magyar iskolaválasztást és a magyar intézmények hosszútávú megmaradását. 

Rákóczi Szövetség 

RMPSZ 

PDF dokumentum:

Tajekoztato erdelyi szülők részére